Родена в Британия жена, която замина за Сирия като ученичка, за да се присъедини към "Ислямска държава", не трябва да има право да се връща във Великобритания, за да оспори решението на правителството, което й отне гражданството, защото представлява риск за сигурността. Това реши в понеделник върховният съд на Обединеното кралство, съобщава "Ройтерс".

Шамима Бегум, чиито родители са от Бангладеш, напуска Лондон през 2015 г., когато е на 15 години и заминава за Сирия през Турция с две приятелки от училище.

В Сирия тя се омъжва за терорист ​​на "Ислямска държава" и живее в Рака, столицата на самообявилия се халифат, където остава четири години, докато не е открита в лагер за задържане. Тя е имала три деца, откакто е напуснала Великобритания, но всички са починали.

„Джихадистките булки” се сблъскват с жестока реалност

„Джихадистките булки” се сблъскват с жестока реалност

Обикновено са млади и от образовани семейства

Британският вътрешен министър я лиши от британско гражданство, но през юли Апелативният съд единодушно се съгласи, че Бегум, която вече е на 21 години, може да има справедливо и ефективно обжалване на това решение само ако й бъде позволено да се върне във Великобритания.

Оспорвайки тази присъда, Джеймс Иди, адвокатът на британското правителство, заяви пред Върховния съд, че разузнавателните агенции считат, че тези, които са се присъединили към "Ислямска държава", представляват сериозен риск за националната сигурност.

Случаят на Бегум е обект на разгорещен дебат във Великобритания, между онези, които твърдят, че тя е изоставила правото си на гражданство, пътувайки за Сирия и тези, които твърдят, че тя не трябва да остане без гражданство, а по-скоро да бъде изправена пред съд във Великобритания.

Изслушването на Върховния съд трябва да продължи два дни, като решението се очаква да бъде постановено по-късно.

Почина бебето на „джихадистката булка“ Шамима Бегум

Почина бебето на „джихадистката булка“ Шамима Бегум

В бежански лагер в Сирия…