Почина новороденото момченце на "джихадистката булка" Шамима Бегум - британка, която се е присъединила към ИДИЛ едва 15-годишна. Тя и бебето са се намирали в бежански лагер на сирийска територия, предаде Би Би Си.

Информацията е съобщена от Мустафа Бали, официален представител на една преобладаващо кюрдските групировки в състава на Сирийските демократични сили, под чийто контрол се намира бежанският лагер.

Медиците в лагера разказват, че детето, родено преди около две седмици, е имало дихателни проблеми. Вероятно то е страдало от пневмония. В четвъртък бебето е било прегледано, след което е било прието в болница, но въпреки усилията на лекарите е починало.

Първото дете на Бегум също е починало от инфекциозно заболяване. Това е станало докато е пребивавала при джихадистите.

Шамима Бегум е избягала от Лондон заедно с две свои приятелки и е заминала за Сирия. Там се е присъединила към ИДИЛ и се е омъжила за ислямист, пристигнал от Холандия.

Тя беше открита наскоро в сирийския бежански лагер от кореспондента на в. "Times" Антъни Лойд. Тогава Шамима - все още бременна, заяви, че иска да се върне и да роди в Лондон. Тя обаче продължи да отстоява идеите на джихадистите, поради което загуби британското си гражданство.