Британското правителство ескалира спора си с шефа на лондонската полиция в четвъртък относно организирането на пропалестински протест този уикенд, обвинявайки нейните служители, че са заели по-мека позиция спрямо левите каузи, предава Ройтерс.

Плановете за демонстрация за примирие в Лондон в съботния ден предизвикаха спор между правителството и полицията, като премиерът Риши Сунак каза, че ще търси отговорност от силите на реда за всякакви проблеми, след като Скотланд ярд обяви, че няма достатъчно причина да забрани протеста.

Лондон е мястото на някои от най-големите демонстрации в Европа, откакто групировка "Хамас" нападна Израел на 7 октомври, като десетки хиляди демонстранти се събират всеки уикенд, за да настояват за спиране на израелските ответни бомбардировки над Газа.

Полицията заяви, че очаква значителна демонстрация в събота, 11 ноември, годишнината от края на Първата световна война, но че не са заявени планове за протест на 12 ноември, когато в центъра на Лондон се провеждат официални неделни събития в памет на жертвите.

Сунак нарече шествието неуважително, но полицейският комисар Марк Роули каза, че всяка забрана ще изисква проучване за заплаха от сериозни безредици и че подобни забрани не са прилагани от десетилетия.

Министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман нарече демонстрациите "маршове на омразата". Публикувайки статия в британския вестник The Times в четвъртък, тя написа, че те са "утвърждаване на надмощие от определени групи - особено ислямисти" и демонстрация на сила.

Брейвърман, смятана за възможен бъдещ лидер на управляващата Консервативна партия, каза, че докато свободата на словото и събранията са дългогодишни традиции във Великобритания, трябва да се проведе дебат дали някои публични прояви са толкова обидни, че трябва да бъдат забранени .

Нийл Басу, бивш старши офицер на лондонската полиция, каза, че политическата критика може да увеличи вероятността да се появят контрапротестиращи, увеличавайки риска от насилие.

"Донякъде е иронично, че цялата тази реторика за този марш всъщност може да засили аргументите на разузнаването, за да го забранят", каза той пред LBC Radio.

Близо 200 души бяха арестувани във Великобритания след атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври за престъпления от омраза във Великобритания, включително антисемитски и ислямофобски престъпления и нарушения на обществения ред, много от които бяха на расистка основа и свързани с протести.

Мащабни протести по света призовават: „Освободете  Палестина“

Мащабни протести по света призовават: „Освободете Палестина“

Британската полиция изчислява, че само в центъра на Лондон е имало около 30 000 души