Фракингът може да продължи в Англия. Това съобщиха от правителството в четвъртък, премахвайки забраната върху спорния процес, информира Би Би Си.

Мораториум беше въведен през 2019 г. след опасения относно земнични трусове. Но с влошаването на енергийната криза в световен мащаб и световните лидери, които се борят да осигурят енергийни доставки, въпросът беше отворен отново.

Решението идва заедно с публикуването на нов научен преглед на практиката от Британската геоложка служба. Тя заключи, че все още има ограничено разбиране за въздействието на подобно сондиране - начин за добив на газ и нефт от шистови скали (фракинг).

Фракингът в Обединеното кралство е противоречива тема в местните общности и сред депутатите поради връзката му с леки земетресения. През 2019 г. в обекта за фракинг на компанията за проучване на нефт и газ Cuadrilla в Ланкашир бяха регистрирани повече от 120 труса - въпреки че повечето бяха твърде малки, за да бъдат усетени.

Дори с отмяната на забраната, правилата за издаване на разрешителните остават много строги. В момента, ако има някаква сеизмична активност в обектите за фракинг, компаниите трябва да продължат с повишено внимание. И те трябва да спрат изцяло дейността си, ако има трус с магнитуд над 0,5.

Правителствата на Шотландия и Уелс продължават да се противопоставят на фракинга и казват, че няма да използват правомощията си за предоставяне на лицензи за сондиране.

Великобритания забрани добива на шистов газ чрез фракинг

Великобритания забрани добива на шистов газ чрез фракинг

Заради опасност от недопустими последици за местното население