Руско оборудване вече съставлява значителна част от военния арсенал на Украйна - трофейни предимно. Темата за оставено в напуснати вече украински територии от руската армия въоръжение засяга и британското военно разузнаване в ежедневния си доклад за развоя на войната.

Припомняме, че вчера журналистите от американския вестник The Wall Street Journal писаха по темата, като по свободни данни изчислиха, че това трофейно въоръжение надвишава общите доставки на съответните западни оръжия за същия период.

По оценки на британското военно министерство от началото на инвазията Украйна вероятно е заловила поне 440 танка и около 650 бронирани машини. В доклада се посочва, че повече от половината от сегашния танков парк на Украйна може да се състои от пленени превозни средства.

Неспособността на руските екипажи да унищожат неповредените превозни средства, преди да се оттеглят или да ги предадат в тила, е доказателство за тяхната слаба подготовка и ниско ниво на бойна дисциплина, заключава британската разузнавателна агенция.

В доклада се казва, че поради силния натиск на Украйна върху руските позиции на няколко фронтови линии и "нарастващата деморализация" руските войски вероятно ще продължат да губят тежки оръжия.

ISW: Иранските дронове няма да променят хода на войната в Украйна

ISW: Иранските дронове няма да променят хода на войната в Украйна

И частната армия Вагнер влиза в руските социални медии