По време на войната украинските въоръжени сили са пленили 460 танка, 92 самоходни оръдия, 448 бойни машини на пехотата (БМП), 195 бронетранспортьора и 44 системи за залпов огън от руската армия. Тези "доставки", както изчисляват журналистите от американския вестник The Wall Street Journal, надвишават общите доставки на съответните западни оръжия за същия период.

Трофеите в една война със сигурност са полезно нещо, тъй като бронираните превозни средства се използват в битки с висока интензивност. Работата не е само в това, че в настъпление всяка армия понася по-големи загуби, отколкото в отбрана. При настъпателна операция, дори без да се вземат предвид унищожените танкове, интензивността на тяхното използване е много по-висока, което води до износване, повреди и аварии.

Защо Русия губи танкове в Украйна

Защо Русия губи танкове в Украйна

Според анализа, това се дължи и на проблеми с логистиката

Паркът от лека военна техника в Украйна вече е доста различен от руския - на снимки и видеоклипове от фронтовата линия често минават западни машини. И те биха били по-малко полезни за руските военни, ако попаднат в ръцете им поради проблеми с поддръжката и доставките на части за тях.

Руските войски са оборудвани с танкове и друга военна техника, добре позната на украинците. За повечето от тях в Украйна могат да се намерят резервни части и техници, които могат да ги обслужват.

Трудността при оценяването на такива трофеи е, че качеството на тези машини е трудно видимо зад общите числа. Със сигурност много от тях са били изоставени от екипажите поради липса на гориво или бързане и могат бързо да бъдат пуснати незабавно в експлоатация.

ISW: Русия праща стари танкове и бронетранспортьори в Украйна

ISW: Русия праща стари танкове и бронетранспортьори в Украйна

В Северодонецк се водят тежки сражения

Но също така е логично да се предположи, че голяма част от това, което украинците са пленили е дефектно или повредено. Едва ли е възможно да се определи колко точно от 460-те танка са готови за употреба

В Украйна има заводи за ремонт на танкове, които още преди войната са се занимавали с възстановяване и ремонт на оборудване. След началото на руската агресия, те започнаха да работят още по-усилено. Но дори танк, който не може да бъде възстановен, ще бъде полезен - той просто ще бъде разглобен за резервни части.

Председателят на ЕП: ЕС трябва да даде танкове на Украйна

Председателят на ЕП: ЕС трябва да даде танкове на Украйна

Страните, които желаят да дадат танкове, ще бъдат компенсирани от фонд на ЕС