Европейският съюз трябва да достави танкове на Украйна и да ускори процедурата за присъединяване на страната към блока, каза председателят на Европейския парламент Роберта Мецола пред АФП.

Мецола ще предаде посланието на лидерите на ЕС на среща на върха в Прага в петък.

Украинците "се нуждаят от оръжия, с които да могат да се бият, за да си върнат територията, а това означава например танкове Leopard II, които имат няколко държави-членки", каза Мецола в интервю по време на пленарното заседание на парламента в Страсбург, съобщава RFI.

Киев отдавна настоява за доставки на танкове Leopard II, проектирани от Германия. Но Берлин не се съгласи, предпочитайки всеки подобен трансфер да бъде част от по-широко споразумение между западните съюзници.

Германия, Австрия, Дания, Финландия, Гърция, Унгария, Полша, Португалия, Испания, Швеция и страните извън ЕС Норвегия, Швейцария и Турция притежават общо около 2000 от танковете, според служител на ЕС.

Мецола, която бе първият ръководител на институция на ЕС, посетил Киев през април, каза, че страните, които желаят да дадат танкове, ще бъдат възстановени от фонд на ЕС, European Peace Facility, който отпусна 2,5 милиарда евро за Украйна, за военни покупки.

"Мисля, че това са дискусии, които трябва да проведем сега, особено защото виждаме, че Русия ескалира, но също и от обратната страна, когато виждаме как Украйна успешно изтласква руснаците", каза тя.

Няколко страни от ЕС са загрижени, че големи дарения от техните арсенали могат да компрометират собствените им национални отбранителни способности.

Мецола обаче твърди, че доставките на танкове Leopard "няма да намалят значително" общата готовност на отделните страни.

Председателят на парламента също повтори призива си Украйна да получи "ускорено" влизане в Европейския съюз.

През юни Киев получи статут на кандидат, за да започне този процес, но етапите на проверка и анализ обикновено продължават години и Мецола не пожела да прогнозира колко време може да отнеме в случая с Украйна.

"Имаме страна, която ни показа намерението си и огромната си воля да се присъедини и надминава очакванията и постигането на целите, които на други страни биха отнели месеци или години."

Тя също така каза, че Молдова, която получи статут на кандидат по същото време като Киев и която е уязвима от руския експанзионизъм поради подкрепяната от Москва отцепила се територия в нейните граници, не трябва да бъде забравена.

Албания и Северна Македония, които са по-напред по пътя към присъединяване към ЕС, също се нуждаят от внимание, в противен случай "тези страни биха могли да търсят другаде", предупреди тя.

Петъчната среща на върха на ЕС в Прага ще бъде предшествана от по-широка среща в четвъртък, откриваща "Европейска политическа общност" с Украйна, Молдова, Албания и Северна Македония сред 44 представени страни.

Мецола подчерта, че срещата, рожба на френския президент Еманюел Макрон, няма да "замени процеса на разширяване".

Британия обмисля участие в Европейския клуб на нациите

Британия обмисля участие в Европейския клуб на нациите

Поканени са 27-те членки на ЕС, Британия, Украйна, Норвегия, Швейцария, Турция, страните от Западните Балкани, Исландия, Лихтенщайн, Молдова, Грузия, Армения и Азербайджан