"Орикс", екип от военни следователи, изчисли въз основа на снимки и видеозаписи от зоната на военни действия, че Русия е загубила около 460 танка и повече от 2000 други бронирани превозни средства в Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Руското министерство на отбраната не коментира тези данни. Би Би Си прави уточнението, че не е в състояние да провери точността на тези числа.

Въпреки това непрекъснато се появяват снимки и видеозаписи на унищожени и пленени руски танкове. Какво може да обясни такива загуби на оборудване?

От началото на войната САЩ са доставили около 4000 противотанкови ракети Javelin на Украйна. Много руски танкове са оборудвани с допълнителна броня и реактивна броня. Но ракетите Javelin са оборудвани с две поразяващи части. Едната пробива бронята, а другата пробива шасито отдолу.

Великобритания също е доставила най-малко 3600 ракети NLAW на Украйна. Те атакуват по-уязвимата част на танка - кулата.

Друг фактор са проблемите на планирането и логистиката. Според "Орикс" половината от загубените от Русия танкове не са били унищожени или повредени от украинските сили, а просто са изоставени от руските военни на бойното поле или по пътя. Експертите приписват това на провали в логистиката.

"Някои от тези танкове бяха изоставени, защото им свърши горивото. Това е логистична грешка. Някои затънаха в пролетната кал, защото висшето командване разпореди нахлуване в неподходящо време на годината", обяснява Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания на Университета на Сейнт Андрюс.

В тази връзка днес се появи информация, че планираната руска офанзива в Луганска област се е забавила заради много лошо време и силни дъждове, които затрудняват придвижването в района.

"Много от танковете станаха неизползваеми поради лошо управление от страна на екипажите им. Някои паднаха от мостове. Други се забиха в канавки, в резултат на което им се откачиха веригите. Войниците нямаха необходимите умения да използват оборудването си", каза Ник Рейнолдс, анализатор по сухопътни конфликти в Кралския обединен военен институт (RUSI).

Според Rand Corporation до началото на инвазията Русия е била концентрирала около 2700 танка близо до границите на Украйна.

Путин: Русия ще постигне благородните си цели в Украйна

Путин: Русия ще постигне благородните си цели в Украйна

Той е убеден, че страната му не може да бъде изолирана или сдържана