Украинската контраофанзива набира скорост в посока на контролирания от Русия южен украински град Херсон. Това е част от анализа на разузнаването към Министерството на отбраната на Обединеното кралство, цитиран от Der Standart и Reuters.

"Украинските сили най-вероятно са установили база южно от река Ингулец, която представлява северната граница на окупираната от Русия Херсонска обласt", се казва в публикацията.

Също така според британското военно разузнаване част от руската армия, разположена на западния бряг на река Днепър, изглежда изключително уязвима, а Херсон е практически откъснат от другите окупирани от Русия територии.

Русия очевидно променя стратегията си, каза по-рано Олексий Арестович, съветник на президента Володимир Зеленски.

Русия видимо се въоръжава срещу украинска контраофанзива и "масирано пренасочва" войски по посока на Херсон, Мелитопол и Запорожие.

Олексий Арестович също така потвърди информацията от проруските сили, че втората по големина електроцентрала в страната е в руски ръце.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна тази сутрин съобщи за удари през нощта по Северна Украйна. Според украинците ударите са нанесени включително и от територията на Беларус.

В посока Славянск руските войски са извършили щурмови действия в направленията Довенкое-Мазановка и Пасека-Долина, но са били отблъснати.

В посока Краматорск не е имало сериозни бойни действия. Генщабът признава, че в посока Бахмут украинските атаки са били успешно парирани.

Зеленски: Ще разрушим всички планове на Русия

Зеленски: Ще разрушим всички планове на Русия

Украйна оказва съпротива