Русия продължава да използва противокорабни ракети, изстрелвани от въздуха, в подкрепа на наземните атаки. Това вероятно се дължи на намаляващите запаси от по-точни модерни оръжия. Това се казва в доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство от тази сутрин.

Анализът на записите от камерите за видеонаблюдение показва, че ракетата, ударила търговския център в Кременчук на 27 юни, най-вероятно е била ракета Х-32 - руска крилата ракета, изстрелвана от въздуха. Това е усъвършенствана версия на съветската X-22 - съветска и руска противокорабна ракета с въздушно базиране, кодово име на НАТО AS-4 Kitchen.

"Въпреки че някои характеристики на X-32 са подобрени в сравнение с X-22, X-32 все още не е оптимизиран за прецизно наземно насочване, особено в градска среда. Това значително увеличава вероятността от съпътстващи жертви, когато целта са гъсто застроени райони", се казва в изявление на британското министерство на отбраната.

По-нататъшните удари на 30 юни в района на Одеса вероятно са били нанесени с ракети X-22.

"Тези оръжия са още по-неточни и неподходящи за удари от упор и почти сигурно през последните седмици многократно са причинявали жертви сред цивилното население", се казва в доклада на британското разузнаване.

ISW: Русия иска да включи АЕЦ в Запорожие към своята система

ISW: Русия иска да включи АЕЦ в Запорожие към своята система

Все още не се успели да достигнат до магистралата Бахмут-Лисичанск

В петък вечерта руски самолети изстреляха три ракети по курортно селище близо до Одеса, съобщи украинската страна. Една от ракетите частично разрушава девететажна жилищна сграда, а другите две попадат в почивни бази. Загинаха 21 души, включително 12-годишно момче, а около 40 души бяха ранени. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руската армия не работи с цивилни цели.

Освен това в доклад на британското разузнаване се казва, че руските военни продължават да постигат незначителни успехи в района на Лисичанск, нанасяйки въздушни и артилерийски удари. Украинските сили вероятно продължават да блокират руснаците в югоизточните покрайнини на Лисичанск.