Руските власти изглежда планират да включат Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ) директно в руската енергийна система, което противоречи на предишни руски изявления, че Запорожие ще продава електроенергия на Украйна. На това обръщат внимание анализа в ежедневния доклад на Института за изследване на войната, базиран във Вашингтон (ISW).

Авторите на доклада предполагат, че руските сили сега търсят физически достъп до далекопроводите, за да осигурят директен поток на украинска електроенергия към Русия. Това може да обясни някои от военните действия, които експертите наблюдават през последните седмици в окупираните от Русия части на Запорожка област.

Руските сили продължават да се опитват да обкръжат Лисичанск и провеждат офанзиви на юг и югозапад от града. Руските сухопътни сили вероятно все още не се успели да достигнат до магистралата Бахмут-Лисичанск. В същото време те пречат на украинските военни да използват магистралата, като обстрелват позиции с артилерия и самолети.

ЛНР: Над 2000 украински наемници са обградени в Лисичанск

ЛНР: Над 2000 украински наемници са обградени в Лисичанск

Русия твърди, че почти е завладяла града

Руските войски не са провеждали офанзива северно от Славянск и са се съсредоточили върху прегрупирането и подобряването на тактическите си позиции. Те също така не провеждат сухопътна офанзива северно от Харковска област, но продължават да обстрелват украински позиции в района.

Руските власти продължават да разширяват кръга от новобранци, които могат да бъдат използвани в бойни операции в Украйна.

Кремъл подготвя условия за мобилизиране на руската икономика в подготовка за продължителна война в Украйна, обръжат внимание още експертите на организацията. "Руският президент Владимир Путин вероятно ще мобилизира руската икономика и промишленост в подкрепа на продължаващите военни действия, но все още не е предприел подобни стъпки за мобилизиране на гражданите в голям мащаб", се казва в доклада.

Проектозакон в Русия предвижда бизнесът да мине на военни обороти

Проектозакон в Русия предвижда бизнесът да мине на военни обороти

Нито едно предприятие няма право да отказва