Над 2000 бойци от Силите за териториална отбрана на Въоръжените сили на Украйна в момента са обградени в Лисичанск, защитаван от чуждестранни наемници.

Това съобщи в събота пред ТАСС помощник-министърът на вътрешните работи на Луганската народна република (ЛНР) Виталий Киселев.

"Сега в Лисичанск и околностите има около 2150 "бойци за еднократна употреба". Това са онези, които бяха насила оставени тук -  които бяха докарани от Лвовска, Ровенска област, от близо до Одеса, от Днепропетровск, така че да защитават цяла армия на наемници ", - каза той.

Попадна ли и Лисичанск в руски ръце?

Попадна ли и Лисичанск в руски ръце?

Русия твърди, че е влязла в града, Украйна - че не обкръжена

Киселев добави, че силите на ЛНР и Руската федерация се готвят да освободят напълно Лисичанск в следващите дни.

"В близките дни се подготвя пълното освобождаване на Лисичанск", каза той.

Припомняме, че вчера руските власти обявиха, че са достигнали град Лисичанск. 

Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

"През последните три дни бяха взети под контрол нефтената рафинерия в Лисичанск, мина "Матроска", фабриката за желатин и селището Тополевка. Съюзническите сили достигнаха директно до Лисичанск", заяви Конашенков на редовния си брифинг тази сутрин.

Той заяви, че "успешната офанзива в района на Лисичанск" продължава, украинската армия понася тежки загуби в района и неорганизирано отстъпва.

Тежки боеве се водят за Лисичанск

Тежки боеве се водят за Лисичанск

Украйна контраатакува край Херсон

Лисичанск е последното голямо населено място в Луганска област, което украинците контролират.

Съседният град Северодонецк беше завзет от руската армия по-рано след седмици на сражения. Превземането на Лисичанск от своя страна би позволило на Русия да насочи вниманието си към Краматорск и Славянск на запад в опита си да завладее Донбас - индустриалното сърце на Украйна.