Международната агенция за атомна енергия изрази загриженост относно настоящата ситуация в Запорожката атомна електроцентрала в Украйна, наричайки я "неуправляема".

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси посочи, че украинските служители работят при изключително стресови условия, докато обектът е под контрола на руските въоръжени сили.

Той подчерта, че персоналът трябва да може да изпълнява своите задължения по отношение на безопасността без излишен натиск.

Гроси продължава усилията си за организиране на международна мисия под ръководството на МААЕ, която да провежда "основни дейности по ядрена безопасност, сигурност и защитни мерки", тъй като физическата цялост на ядрените съоръжения заедно със сигурните доставки на електроенергия извън централата са били компрометирани от началото на конфликта.

Украйна недоволна от планираната мисия на МААЕ в Запорожката АЕЦ

Украйна недоволна от планираната мисия на МААЕ в Запорожката АЕЦ

Това щяло да легитимира руската окупация на централата

В началото на месеца стана ясно, че МААЕ работи по изпращането на международна мисия от експерти в завзетата от Русия Запорожка АЕЦ в Югоизточна Украйна - най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

На 2 юни бе съобщено, Украйна ще обмисли изключването на АЕЦ-а , в случай че Киев загуби контрол над операциите в централата.

По-късно тази информация бе опровергана от компанията "Енергоатом", която заяви, че централата "не може да бъде изключена по техническа, икономическа или политическа причина".

В края на април генералният директор на МААЕ заяви, че нивото на безопасност в ядрената централа е като "мигаща червена светлина".

Украйна отрече, че може да изключи Запорожката АЕЦ

Украйна отрече, че може да изключи Запорожката АЕЦ

Руските войски превзеха централата, но украински специалисти все още я управляват