Украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" във вторник разкритикува плана на Международната агенция за атомна енергия на ООН (МААЕ) за изпращане на делегация в окупираната от Русия Запорожка АЕЦ в Южна Украйна, заявявайки, че "не е канила" такава мисия, предава Ройтерс.

"Разглеждаме това съобщение от ръководителя на МААЕ като пореден опит да се стигне до (атомната централа) по какъвто и да е начин и да се легитимира присъствието на окупатори там и по същество да се оправдаят всички техни действия", написа "Енергоатом" в приложението за съобщения "Телеграм".

В понеделник ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси каза, че организацията работи по изпращането на международна мисия от експерти в завзетата от Русия Южноукраинска атомна електроцентрала в Запорожие, най-голямата в Европа.

На 2 юни бе съобщено, Украйна ще обмисли изключването на своята Запорожка АЕЦ, намираща се на окупирана от Русия територия, в случай че Киев загуби контрол над операциите в централата, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на агенция "Интерфакс".

Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна е най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

"Докато командите за управление се изпълняват и обектът поддържа режима си, няма да спираме. Разглежда се обаче и сценарият, при който централата може да излезе напълно от контрол и да я спрем", обясни помощник на украинския министър-председател.

По-късно тази информация бе опровергана от компанията "Енергоатом", която заяви, че централата "не може да бъде изключена по техническа, икономическа или политическа причина"

В края на април генералният директор на Международната агенция за атомна енергия заяви, че нивото на безопасност в най-голямата европейска ядрена централа, която в момента е под руска окупация в Украйна, е като "мигаща червена светлина".

Денят, в който гражданската ядрена енергия се превърна в мишена и оръжие

Денят, в който гражданската ядрена енергия се превърна в мишена и оръжие

Умишленото бомбардиране на реактор остава най-лошият сценарий, но и най-малко вероятният