В сутрешния доклад на британското министерство на отбраната, съставен по данни на британското разузнаване, отново става дума за недостига на жива сила, изпитван от Русия, който й пречи да продължи бойните действия в Донбас, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Още на 15 август в украинските социални мрежи беше разпространено видео, в което се твърди, че бойците на една от военните части на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) обявяват отказа си да участват в настъпателната операция. Те казаха, че са изпълнили задължението си да осигурят контрола на ЛНР над цялата Луганска област (контролът беше установен през юли) и не искат да воюват в съседната Донецка област - въпреки заплахите и заканите от страна на командирите.

Русия вероятно все повече се опитва да мотивира допълнителни сили, които използва, за да подсили редовните си войски в Донбас. Командирите вероятно ще прибягнат до преки финансови стимули, а някои бойни единици се считат за ненадеждни за настъпателни операции, се казва в доклада.

Проблемът се утежнява от факта, че руските власти наричат ​​войната "специална военна операция", а това ограничава правомощията на държавата да мобилизира мъже за законно участие във военните действия, припомня британското разузнаване.

Северна Корея предлага на Русия 100 000 доброволци срещу Украйна

Северна Корея предлага на Русия 100 000 доброволци срещу Украйна

Руски военен експерт: Москва не трябва да се стеснява да приеме ръката, протегната от Ким Чен-ун

Съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михайло Подоляк в "Туитър" предположи, че поради "кризата с военния персонал" Русия все повече ще призовава за преговори.

"Руската федерация навлиза в дълбока военна кадрова криза: мобилизацията не може да бъде обявена, защото "царят е гол" и няма да намерите доброволци и със свещ през деня. Използват се длъжници по заеми, затворници и пазачи от магазините. Това означава, че скоро ще има още повече предложения за почивка, тоест преговори", каза той.