Британските разузнавателни служби на се имали намерение да манипулират данните за оръжието на Саддам Хюсен.

Това заяви бившият директор на Ми-6 Джон Скарлет пред комисията, разследващата включването на Великобритания във войната в Ирак.

Той категорично отрече да е имало давление върху специалните служби, за да подкрепят те досието за евентуалното оръжие за масово унищожение, с което разполага Ирак.
В досието се казва, че това оръжие може да бъде приведено в действия 45 минути след разпореждане на Саддам Хюсеин.

Джон Скарлет обаче призна, че би било по-добре да е било конкретизирано - дали става въпрос за полева система или за ракетна система.

Пред комисията обаче бившият директор на разузнаването не уточни кой е бил източникът на сведенията за системата за масово унищожаване.

Джон Скарлет е ръководил разузнавателните служби през 2002 година и всъщност той е бил отговорен за съставянето на доклада, изиграл решаваща роля за включването на Великобритания към войната в Ирак.

Скарлет потвърди информацията, че на 19 март 2003 година се е обсъждала информацията, че химическите оръжия са демонтирани и е малко вероятността Ирак да съумее бързо да ги възстанови в режим на готовност. 
Въпреки тези данни, докладът е бил приет като заслужаващ доверие и даващ аргументация за нахлуването в Ирак един ден по-късно - на 20 март 2003 година.

От думите му става ясно, че британското разузнаване непрекъснато е променяло възгледите си за това дали Саддам Хюсеин е разполагал или не е с химически и биологическо оръжие за масово унищожаване, тъй като са пристигали противоречиви сведения.
Всички данни са били предоставени на тогавашния премиер Тони Блеър и на други членове от кабинета.

Бившият директор на разузнаването ще трябва да даде още веднъж показания пред комисията, разследваща мотивите за започването на войната.