Руските власти вероятно се готвят да разширят военната служба, за да осигурят ресурси за своите военни нужди. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Припомня се, че на 13 март 2023 г. депутатите от руската Дума са внесли законопроект за промяна на възрастовата група за набор на мъже на възраст 21-30 години от сегашните 18-27 г. Законът вероятно ще бъде приет и ще влезе в сила през януари 2024 г.

От съветско време Русия продължава да провежда цикли на повикване два пъти годишно. Те се различават от изключителната "частична мобилизация" на ветерани, каквато бе извършена от септември 2022 г.

Наборните войници в Русия от 2024 г. ще са до 30-годишни

Наборните войници в Русия от 2024 г. ще са до 30-годишни

И долната граница се променя - но постепенно

Британското разузнаване отбелязва, че независимо че Русия официално продължава да забранява на наборниците да участват в операции в Украйна, най-малко стотици вероятно са били изпратени на военна служба там в резултат на административни неуредици или след като са били принудени да подпишат договор.

Много мъже на възраст 18-21 години в момента искат да бъдат освободени от наборна служба с мотива, че следват висше образование.

Според британското разузнаване е много вероятно властите да променят възрастовата група, за да увеличат броя на войниците, като за целта гарантират, че студентите също ще бъдат задължени на военна служба.

Дори ако Русия продължи да се въздържа от включване на наборници във войната, по-големият брой наборници ще освободи повече професионални военнослужещи, които да бъдат изпратени на фронта, поясняват от британското МО.

В Русия увеличават възрастта за наборна служба
Обновена

В Русия увеличават възрастта за наборна служба

Улесняват подписването на договор за военна служба