Догодина горната граница на военната възраст в Русия ще бъде повишена до 30 години

В Държавната дума на Руската федерация е внесен проектозакон за поетапно увеличаване на наборната възраст за военна служба в армията.

Горната граница на наборната възраст ще бъде повишена до 30 години още през 2024 г., а долната граница ще се повишава постепенно в продължение на няколко години до 21 години.

Така призивната възраст през 2024 г. ще бъде от 19 до 30 години, през 2025 г. - от 20 до 30 години, през 2026 г. - от 21 до 30 години.

В Русия увеличават възрастта за наборна служба
Обновена

В Русия увеличават възрастта за наборна служба

Улесняват подписването на договор за военна служба

Както се разбира от документа, въпреки увеличаването на наборната възраст, желаещите ще могат да ходят да служат от 18-годишна възраст.

Освен това за граждани на възраст от 27 до 30 години, които са в запаса и не са отбили военна служба по наборна военна служба, без правно основание, е възможно да направят това по желание.

Авторите на законопроекта отбелязват, че промените в законодателството ще премахнат необходимостта ученици и студенти да се явяват във военните комисариати за предоставяне на отсрочка от наборна военна служба. Освен това финансовите задължения на федералния бюджет за организиране и провеждане на медицински прегледи на новобранци, които получават общо или средно професионално образование, ще бъдат намалени с над 639 милиона рубли годишно.

Промените бяха анонсирани от военния министър на отбраната Сергей Шойгу, който получи съгласието на президента Владимир Путин. Предложението отеква обаче на фона на войната на Русия срещу Украйна, както и постоянните страхове от обявяване на нова мобилизация след първата през есента на миналата година, но за чието прекратяване няма издаден и указ. Западни анализатори посочват, че именно промяната в законодателството и ограниченията за наборници целят да попълнят състава на руската армия на фронта, въпреки че официално наборници не се изпращат.

Столтенберг: Путин планира дълга война в Украйна

Столтенберг: Путин планира дълга война в Украйна

Столтенберг потвърди, че тече дискусия за "Пейтриът" за Украйна, а Путин трябва да осъзнае, че не може да спечели

Ако бъде приет, макар и да не се очаква да има проблеми в законодателния му път заради полученото вече одобрение от Путин, законовата промяна ще влезе в сила от 1 януари 2024 г.

Един от водещите депутати и автор на редица законопроекти във военната сфера Андрей Картаполов, в началото заяви, че наборните призиви ще бъдат съставени "от смесен тип" - хора на възраст между 18 и 30 години. По-късно той се отрече от изявлението си и каза, че не се очаква промяна на границите на наборната възраст през първата предстояща пролетната наборна кампания.

В резултат на това според законопроекта през 2024 г. те ще бъдат призовани на служба от 19 до 30 години, през 2025 г. - от 20, през 2026 г. - от 21 години. Така на военна служба от догодина могат да се вземат до 30 години.

Русия може да се бие в Украйна още две години

Русия може да се бие в Украйна още две години

Русия използва посредници за санкционирани технологии, а армията се адаптира за дългосрочна конфронтация със Запада