На 27 май руският опозиционен политик Борис Надеждин от ефира на руската телевизия НТВ призова през 2024 г. да бъде избран нов президент, за да се възстановят нормалните отношения с Европа. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Надеждин е остър критик на войната. Според британското разузнаване обаче това вероятно е първият призив за смяна на Путин по руската държавна телевизия от началото на инвазията.

Посочва се, че през последните 15 месеца Русия е наложила ограничения върху свободата на словото, каквито не са виждани от времето на СССР.

Нов закон предвижда затвор за фейк срещу руската армия

Нов закон предвижда затвор за фейк срещу руската армия

Законопроектът предвижда и глоби при призоваване към санкции срещу Русия

Британското МО обаче счита, че съществува реална възможност неотдавнашната язвителна реторика на националистически фигури като основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин да насърчава опозиционните фигури в страната да оспорват теми табу.

61-годишният Пригожин си създаде име, като наложи брутална дисциплина на наемниците си и използва нецензурен език и затворнически жаргон спрямо висшето военно ръководство на Путин, включително към министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Показателно за това доколко се смята, че Пригожин е нарушил табутата на Русия на Путин, в продължение на 20 часа държавната телевизия не отрази превземането на Бахмут нито излъчи победната реч на шефа на "Вагнер".

Кремъл и Министерството на отбраната игнорират изблиците на Пригожин, които, изглежда, нарушават правилата на строго контролираната политическа система, създадена от Путин, откакто той зае най-високия пост в Кремъл през 1999 г.

Руските медии със забрана да отразяват Пригожин?

Руските медии със забрана да отразяват Пригожин?

Шефът на "Вагнер" предупреждава, че това ще доведе до ответна реакция от руския народ до месеци