В ежедневния си доклад на британското военно разузнаване обобщава, че най-ожесточените битки са се водили през последните дни за Соледар и Кременная, а руското командване е признало сектора на фронта край Кременная за недостатъчно защитен и през януари и е изпратило там частите на елитната 76-та гвардейска въздушнодесантна дивизия, съобщава Руската служба на Би Би Си.

До ноември миналата година, продължават британски анализатори, Москва е използвала почти целия наличен личен състав от елитните части на въздушно-десантните войски (ВДВ), за да задържи контрола върху окупираните територии в Херсонска област.

Разгръщайки десантчици близо до Кременная, руското командване очевидно се опитва да върне на тези войски по-привичната им роля на относително елитни части за бързо реагиране.

Припомняме, че в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW) се съобщава, че руските сили са продължили с ограничени контраатаки край Сватово, докато украинските сили са продължили контраофанзивни операции край Кременная и са нанесли удари в тила в Луганска област.

Според британското разузнаване извършените в сряда промени във висшите военни командири на Русия са индикация, че Кремъл е наясно колко зле върви военната кампания за тях.

Според разузнавателната служба последната промяна ще предизвика сериозно недоволство сред ултранационалистите и "войнолюбците", които обвиняват Герасимов за военните провали, докато отстраненият от командването на армията Сергей Суровикин се радва на широката им подкрепа.

Назначаването на Суровикин за един от заместниците на Герасимов значително е накърнило авторитета и влиянието на топ военния, заключава британското разузнаване.

Кадиров и Пригожин доволни от издигането на Суровикин

Кадиров и Пригожин доволни от издигането на Суровикин

Кремъл иска успехи в Украйна