Въпреки факта, че Русия провежда военни действия в Украйна, руските отбранителни предприятия продължават да участват в международни изложения и да демонстрират най-новите оръжия. Британското разузнаване обръща внимание на това в петъчния си доклад, цитиран от руската служба на Би Би Си.

И така, на едно от последните международни изложения Русия представи системата за активна защита на танкове "Арена-Е". Производителят твърди, че комплексът за активна защита е в състояние да унищожи противотанкови боеприпаси, летящи към танка от всяка посока със скорост до 1000 м / с, следователно предоставя надеждна защита за бронираните машини.

Според Лондон обаче няма надеждни доказателства, че комплексите "Арена-Е" са били монтирани на руски танкове, участващи във военните действия в Украйна. Британското разузнаване припомня, Русия е загубила повече от 5000 бронирани машини по време на нахлуването в Украйна.

Отсъствието на комплекси "Арена-Е" у руските танкове може да означава, че руската военна индустрия не успява да произведе количеството високотехнологична продукция, от която Русия се нуждае сега, се казва в доклада. Проблемът допълнително се изостря от международните санкции, наложени на Русия, според британското разузнаване.

Припомняме, че още преди три месеца министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че руските въоръжени сили трябва да използват нови модерни оръжейни системи в конфликта в Украйна, цитира думите му Ройтерс.

"Необходимо е да продължим модернизацията и създаването на перспективни системи с последващото им използване по време на специалната военна операция", каза тогава Сергей Шойгу на съвещание на висши генерали в Министерството на отбраната.

Руският президент Владимир Путин обяви преди това, че страната му ще увеличи бюджета на Министерството на отбраната със 150% през 2023 г. Това обяви ресорният министър Сергей Шойгу.

По време на заседание на министерството той отбеляза, че подобно увеличение трябва да позволи 97% от оръжията и оборудването на военнослужещите да бъде в готовност за използване по всяко време.

По-рано руският президент Владимир Путин говори за ситуацията в армията, като подчерта, че борбата с произведените от Запада оръжия, които се изплзват от Украйна, ще помогне на страната да подобри собствените си способности.

В края на октомври Путин постави задача да бъде ускорено задоволяването на нуждите на руските въоръжени сили. Беше разпоредено на правителството да оцени действителните нужди на своите въоръжени сили на фона на специалната операция и да разшири капацитета си за такова производство.

Изучихме оръжията на Запада парче по парче, доволен Медведев

Изучихме оръжията на Запада парче по парче, доволен Медведев

Твърденията, че Русия е изчерпала ракетите си и е спряла производството били смехотворни