Русия вероятно обмисля изпращането на малък брой нови бойни танкове Т-14 "Армата" в Украйна, според ежедневния доклад на британското разузнаване, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Както се уточнява в изданието, танкове Т-14 са били забелязани през декември миналата година в Южна Русия, на територията, от която обикновено се прехвърля техника за бойни действия в Украйна.

По-рано руски медии съобщиха, че Т-14 ще бъдат разположени в Украйна, но все още не е ясно дали Русия е прехвърлила определен брой танкове в зоната на бойните действия.

Британското разузнаване смята, че прехвърлянето на Т-14 "Армата" ще бъде извършено главно с пропагандна цел, като тази техника няма да се използва активно в битки. Както отбелязват във ведомството, в допълнение към логистичните проблеми, свързани с факта, че този танк е много тежък, изпълнението на програмата за неговото разработване и производство на танка за повече от 10 години е съпроводено със забавяния и производствени проблеми. Русия също по-рано намали планирания размер на парка от танкове Т-14. Следователно активното използване на танкове Т-14 би било рисковано решение за Русия.

Припомняме, че на форума "Армия-2018" руското военно министерство подписа договор за закупуване на 132 бойни машини Т-14 и Т-15 от "Уралвагонзавод" на платформата "Армата". Както съобщи заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко, целият договор ще бъде изпълнен до края на 2021 година.

Шойгу: Русия трябва да използва модерни оръжия в Украйна

Шойгу: Русия трябва да използва модерни оръжия в Украйна

Той акцентира върху артилерийските и ракетните системи