Силите на групата Вагнер вероятно са започнали да се изтеглят от някои от позициите си около град Бахмут. Това съобщава британското министерство на отбраната в ежедневната си сводка за войната в Украйна.

На 25 май 2023 г. финансистът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че изтеглянето на силите му от Бахмут е започнало и че прехвърлянето на позиции към руското Министерство на отбраната ще продължи до 01 юни 2023 г.

Украинският заместник-министър на отбраната също потвърди ротацията на силите на Вагнер в покрайнините на града.

Към 24 май 2023 г. силите на т. нар. Донецка народна република (ДНР) вероятно са влезли в града, за да започнат операции по разчистване.

През последните седмици части от 31-ва бригада на въздушнодесантните сили на Русия вероятно са се преместили от района Сватове-Креминна, за да подсилят фланговете на Бахмут.

Украинските сили бяха превзели 20 квадратни километра по фланговете на Бахмут към 16 май 2023 г. Ротацията на силите на Вагнер вероятно ще продължи в контролирани фази, за да се предотврати срив в джобовете около Бахмут.

Въпреки продължаващата вражда на Пригожин с руското Министерство на отбраната, силите на Вагнер вероятно ще бъдат използвани за по-нататъшни настъпателни операции в Донбас след възстановяването на силите си.

"Вагнер" вече изтегля бойците си от Бахмут
Обновена

"Вагнер" вече изтегля бойците си от Бахмут

Наемниците на Пригожин обаче ще се върнат в града, ако редовната армия не може да се справи със ситуацията