Сметките за ток и отопление във Великобритания са надути, отчасти защото домакинствата субсидират ядрени подводници. Това е било казано пред британските депутати, става ясно от репортаж на Би Би Си.

Експерти смятат, че един от мотивите на правителството да подкрепя гражданската ядрена енергия е кръстосаното субсидиране на военната промишленост.

Те твърдят, че ядрената енергия е толкова скъпа, че трябва да бъде изоставена в полза на много по-евтината енергия от възобновяеми източници.

Други твърдят, че ядрената енергия все още играе ключова роля за гарантирането на енергийните нужди, така че военният аспект не е значителен.

Но като доказателство пред британските депутати от комисията по бизнес подбор, изследователи от Университета в Съсекс са изтъкнали, че правителството трябва да бъде откровено за взаимозависимостта на гражданската ядрена програма и ядрената военна промишленост.

Проф. Анди Стърлинг от Университета в Съсекс твърди, че една от причините, поради които правителството желае да натовари домакинствата с разходите на ядрената енергия, е, че тя е в основата на веригата за доставки и основата на умения на фирми като Rolls Royce и Babcock, които работят по атомни подводници.

Той каза: "Ясно е, че разходите за поддържане на ядрените подводници са непоносими без паралелни граждански ядрени инфраструктури, финансирани от потребителите. Засилващата се конкурентоспособност на възобновяемите енергийни източници и намаляващата жизнеспособност на ядрената енергия правят тази продължаваща зависимост все по-трудна за прикриване."

Rolls Royce, които произвеждат реактори за ядрени подводници, настояват правителството да договори парк от малки модулни реактори за производство на електроенергия във Великобритания. Тази гражданска технология би могла да се прехвърли на подводници.

Правителството отказа да коментира изследването, но източник от комисията е казал пред Би Би Си, че доказателствата на изследователите изглеждат убедителни и добре изследвани.

Очаква се комисията да предостави доказателства през следващите дни, докато се подготвя да обсъди дали Великобритания наистина се нуждае от ядрена енергия за енергийна сигурност.

Дебатът е придобил по-голямо значение, след като са разкрити истинските разходи на ядрената енергия.

Някога се прогнозираше, че ядрената енергия ще бъде твърде евтина, за да бъде измервана. Сега обаче става ясно, че плащащите сметки за ток ще подкрепят АЕЦ Hinkey Point C на цена от 92,50 паунда за мегаватчас, сравнено с 55 паунда за вятърна енергия.

Британското правителство очаква, че скоро енергията от вятъра ще работи без държавна подкрепа.

Ако британското правителство продължава да отказва да признава взаимозависимостта на гражданската и военната ядрена енергия, то ще бъде обвинено в скриване на очевидната истина, се отбелязва в репортажа на Би Би Си.