Хората във Великобритания трябва да са готови да служат в армията в случай на война с Русия, предупреди началникът на британската армия Генерал Патрик Сандърс, цитиран от "Ройтерс".

Генерал Патрик Сандърс призова в сряда британските власти да "мобилизират нацията", за да се подготвят за война с Русия, в реч на Международното изложение за бронирани превозни средства в Лондон.

Въпреки че не подкрепя военната служба, Сандърс подчерта необходимостта от "промяна" в съзнанието на британското общество, за да бъде психически подготвено за военен конфликт с Русия.

Речта на Сандърс повтори подобни призиви от други западни военни лидери и висши служители на отбраната, които предупредиха за риска от голяма война между Москва и НАТО.

Миналата седмица министърът на отбраната на Германия Борис Писториус каза, че руска атака срещу военния съюз НАТО е "възможна" след "пет до осем години".

Все по-заплашителната позиция на Кремъл подтикна европейските страни да увеличат разходите за отбрана.

Полша харчи повече от 4 процента от БВП за отбрана тази година, докато Германия миналата година преработи своята военна и стратегическа доктрина за първи път от 2011 г., като се стреми да превърне Бундесвера във военноспособна армия.

Германия няма да може сама да поддържа армията на Украйна в дългосрочен план

Германия няма да може сама да поддържа армията на Украйна в дългосрочен план

През последните месеци Берлин наистина увеличи военните доставки за Киев