По-малко от 200 000 от приблизително 3,5 милиона британци, живеещи в чужбина повече от 15 години, са подали заявление за гласуване на парламентарните избори в Обединеното кралство.

Това стана възможно, след като през януари беше променен законът, който им връща правото да участват в гласуването.

Но тези, които вече са се регистрирали, са решени да дадат своя глас. Това разкри "Гардиън".

Една от тях е Сю Уилсън. Тя е съпредседателка на "Бремейн в Испания".

Като дългогодишен участник в кампанията за защита на правата на британците в Испания, засегнати от Брекзит, тя гласува за либералдемократите.

"Това, което лейбъристите правят по отношение на Брекзит, оставя много да се желае. Либерал-демократи поне действително споменаха тази дума. Лейбъристите са толкова страхливи, че изобщо не смеят да споменат Брекзит", каза Сю Уилсън.

"Първото и най-важно нещо е да изгоним торите. Хората са готови да гласуват тактически, за да се уверят, че това ще се случи и че колкото се може по-малко от тях ще се върнат в парламента", смята живеещата в Испания британка.

Лейбъристите във Великобритания обещаха, че няма да изоставят Украйна

Лейбъристите във Великобритания обещаха, че няма да изоставят Украйна

Те ще настояват за създаване на трибунал за военните престъпления на Русия

Габриел Гомберт, която живее в Нидерландия и е напуснала Обединеното кралство преди 27 години, е сред онези, които побързаха да се регистрират по-рано тази година, за да гласуват в Северен Лондон.

"Бях в абсолютен екстаз. Когато разбрах, че ще си върнем правото на глас, станах в някакъв абсурден час като 4 сутринта и изрових старата си национална осигурителна карта, за да се уверя, че имам номер", каза за "Гардиън" Габриел Гомберт.

Сунак слага таван на имиграцията във Великобритания, ако бъде преизбран

Сунак слага таван на имиграцията във Великобритания, ако бъде преизбран

Консервативната партия обаче се очаква да претърпи най-голямата си изборна загуба от повече от век

"Ние просто искаме гласовете ни да бъдат чути. Гласувам с нещо, което мога да опиша само като истинска страст", каза тя.

Повече от 230 000 гласоподаватели от чужбина бяха регистрирани да гласуват на последните избори през декември 2019 г., когато Джонсън беше издигнат на власт с обещанията, че ще осъществи "Брекзит", а тази година се очакваше рекорден брой гласоподаватели след края на 15-годишното управление.

Консерваторите във Великобритания връщат военната служба при победа на изборите

Консерваторите във Великобритания връщат военната служба при победа на изборите

Лейбъристките политици се подиграха на това

Последните данни на Избирателната комисия показват, че малко над 137 000 гласоподаватели от чужбина са подали заявления тази година, повечето от тях след 16 януари, когато законът беше променен.

При положение, че 61 000 души са били вписани в регистъра през миналата година и ако приемем, че всички са валидни за изборите на 4 юли, това означава, че общо 199 000 британци в чужбина са подали заявления за гласуване.

Проучване вещае най-слабия резултат на избори за британските консерватори от 1997 г. насам

Проучване вещае най-слабия резултат на избори за британските консерватори от 1997 г. насам

Торите са напът да претърпят тежко поражение

Това далеч не достига рекордните 285 000 гласоподаватели в чужбина, когато Тереза Мей свика предсрочните избори през 2017 г.