Британският премиер Риши Сунак обеща да въведе законов таван за ограничаване на нивата на имиграция, ако бъде преизбран, съобщава "Ройтерс".

Той се фокусира върху един от основните проблеми, пред които е изправена страната преди националните избори следващия месец.

Неговата Консервативна партия, която изостава от опозиционната Лейбъристка партия в социологическите проучвания, обяви, че ако остане на власт, депутатите ще гласуват за определяне на нивата на имиграцията - въпрос, който доминира политическия дебат във Великобритания повече от десетилетие и изигра роля в референдума за Брекзит.

"Като ограничаваме нивата на миграцията всяка година, ще гарантираме, че обществените услуги са защитени и жилищата не са претоварени, като същевременно предоставяме уменията, от които нашият бизнес и Националната здравна служба се нуждаят", посочи партията, която се очаква да претърпи най-голямата си изборна загуба от повече от век.

Проучване вещае най-слабия резултат на избори за британските консерватори от 1997 г. насам

Проучване вещае най-слабия резултат на избори за британските консерватори от 1997 г. насам

Торите са напът да претърпят тежко поражение

Тази година Сунак въведе нови правила за ограничаване на законната миграция, като забрана на чуждестранните студенти да водят членове на семействата си и увеличаване на прага на заплатите за визи за квалифицирани работници.

Годишната нетна миграция към Великобритания е спаднала до 685 000 души през 2023 г. от рекордните 764 000 през 2022 г.

"Предприехме смели действия, за да намалим броя на пристигащите в страната. Планът работи, но нивата на миграция все още са твърде високи, така че отиваме по-далеч", заяви премиерът.

Водещата политика на консервативното правителство за изпращане на нелегални мигранти в Руанда се сблъска със законови и парламентарни пречки и сега зависи от партията, която ще спечели изборите.

Наред със състоянието на здравеопазването и икономиката на страната, въпросът с имиграцията и убежището беше посочен от британците като един от най-важните проблеми във Великобритания в момента.

Великобритания отчита спад на миграцията, но не бърза с изводите

Великобритания отчита спад на миграцията, но не бърза с изводите

Очаква се темата да заеме водещо място в предизборния дебат