Годишната нетна миграция към Великобритания спадна до 685 000 души през миналата година от рекордните 764 000 през 2022 г., съобщава "Ройтерс".

Според официални лица обаче е твърде рано да се обяви тенденция на спад в миграцията - основно бойно поле на изборите във Великобритания на 4 юли.

Сунак, който вчера изненада страната с датата на вота, изостава от опозиционната Лейбъристка партия в социологическите проучвания.

Той многократно е обещавал да намали броя на мигрантите, идващи във Великобритания както по законен, така и по нелегаен път. През ноември лидерът на лейбъристите Кийр Стармър заяви, че нивото на легална миграция във Великобритания е "шокиращо високо".

Цифрите, публикувани днес, показват, че през 2023 г. в страната са пристигнали по-малко хора в сравнение с рекордните 764 000 души през 2022 г.

Службата за национална статистика обаче предупреди, че е твърде рано да се каже дали спадът е началото на нова низходяща тенденция.

Населението на Великобритания скача с 6,1 млн. души до 2036 г. заради миграцията

Населението на Великобритания скача с 6,1 млн. души до 2036 г. заради миграцията

Данните ще увеличат натиска върху британския премиер да ограничи пристигащите

Осем години след като Великобритания гласува да напусне Европейския съюз, за ​​да "върне контрола" върху границите на страната, миграцията остава горещ политически въпрос и ще заеме водещо място в предизборния дебат.

Нетната миграция към Великобритания през 2015 г. - годината преди референдума за Брекзит, беше 329 000.

Сунак увери, че ще се справи с нелегалната миграция с изпращането на търсещи убежище в Руанда.

За да намали легалната миграция, по-рано тази година той въведе нови правила, с цел да спре чуждестранните студенти да водят членове на семействата си, увеличи прага на заплатата за визи за квалифицирани работници и ограничи болногледачите да водят лица на издръжка.

Рекорден брой мигранти заливат Великобритания от началото на годината

Рекорден брой мигранти заливат Великобритания от началото на годината

Ново политическо главоболие за Риши Сунак

Сфери като здравеопазването и социалните грижи обаче критикуват правилата и посочват, че изпитват трудности да наемат британци, а университетите предупреждават за финансови загуби при по-малко чуждестранни студенти.

Според последните данни на Службата за национална статистика повече от пристигащите извън Европейския съюз през 2023 г. идват за работа, което измества обучението като основен двигател за дългосрочна миграция.

Почти половината от идващите, за да работят, са пристигнали от Индия или Нигерия - обикновено за работа в сектора на здравеопазването и социалните грижи.

Риши Сунак доволен от намаляването на миграцията през Ламанша

Риши Сунак доволен от намаляването на миграцията през Ламанша

Той изтъква като успех споразумението с Албания