Над 4600 мигранти са пристигнали във Великобритания с малки лодки от началото на годината, съобщава "Ройтерс".

Това е рекорден брой за първите три месеца на годината и създава ново политическо главоболие на премиера Риши Сунак.

Временните данни на Министерството на вътрешните работи на страната сочат, че 4644 души са били засечени да прекосяват Ламанша с малки надуваеми лодки до 26 март тази година.

За сравнение, за същия период на миналата година техният брой е бил 3770 души, а през 2022 г., когато е отчетен предишният рекорд - 4162.

Сунак се надява, че планът му за депортиране в Руанда на нелегално пристигащите ще възпре мигрантите да предприемат опасното пресичане на Ламанша. Законодателството, което има за цел да задейства този план след поредица от правни пречки, трябва да бъде разгледано в парламента следващия месец.

Риши Сунак доволен от намаляването на миграцията през Ламанша

Риши Сунак доволен от намаляването на миграцията през Ламанша

Той изтъква като успех споразумението с Албания

Броят на пристигащите мигранти на годишна база се е понижил с 36% през миналата година от рекордната цифра за 2022 г., въз основа на което Сунак заяви, че правителството започва да постига успех в "спирането на лодките" - един от основните му приоритети преди изборите, които ще се проведат по-късно тази година.

Настоящото увеличение обаче ще засили натиска върху Сунак, чиито консерватори изостават значително от опозиционната Лейбъристка партия в проучванията на общественото мнение и именно имиграцията е основен проблем за някои избиратели.

"Въпреки всички доказателства за противното, Риши Сунак продължава да уверява британския народ, че броят на пристигащите малки лодки намалява и обещанието му да ги спре в сила", заяви Стивън Кинок, говорител на лейбъристите по въпросите за миграцията.

Великобритания решена да депортира мигранти в Руанда от пролетта

Великобритания решена да депортира мигранти в Руанда от пролетта

Риши Сунак се надява да бъде запазен първоначалният график за схемата