Британският премиер Риши Сунак все още очаква правителството да започне да депортира мигранти в Руанда през пролетта, съобщава "Ройтерс".

Той се надява да бъде запазен първоначалният график за схемата, която в момента се обсъжда в парламента.

"Оставам ангажиран с графика, който изложих по-рано, т.е., че имаме за цел да започнем полетите през пролетта", поясни Сунак, имайки предвид самолетите, превозващи мигранти.

"Важно е да задействаме схемата за Руанда, защото трябва да имаме възпиращо средство (за нелегалната миграция)", настоя той.

Великобритания готова да плаща по 3000 паунда на мигрант, за да го прати в Руанда

Великобритания готова да плаща по 3000 паунда на мигрант, за да го прати в Руанда

Нов план на правителството на Риши Сунак

Премиерът Риши Сунак инвестира огромно количество политически капитал в обещанието да пресече наплива на мигранти, които пристигат без разрешение на южното крайбрежие на Англия с малки надуваеми лодки.

Съгласно този план правителството иска да изпрати хиляди бежанци в Руанда. Миналата година обаче Върховният съд постанови, че политиката е незаконна, тъй като би нарушила британските и международните закони за правата на човека.

В опит да преодолее съпротивата на съдилищата, правителството на Сунак прокарва законодателство през парламента, което ще блокира по-нататъшни правни предизвикателства, като обяви Руанда за безопасна страна за търсещите убежище.

Понастоящем Руанда има капацитет да приема няколкостотин мигранти от Великобритания годишно, посочи британското правителство и добави, че капацитетът може да бъде увеличен.

Планът на Великобритания да праща мигранти в Руанда ще струва над 600 млн. паунда

Планът на Великобритания да праща мигранти в Руанда ще струва над 600 млн. паунда

Разходите не спират да набъбват