Британското правителство планира да изплаща до 3000 паунда на всеки, търсещ убежище, за да го изпрати в Руанда съгласно доброволен план, съобщава "Ройтерс".

Целта е страната да се освободи от големия брой бежанци, чиито молби за пребиваване са били отхвърлени.

Новото споразумение с Руанда е отделно от буксуващия план на правителството за принудително депортиране на повечето мигранти в източноафриканската страна, което миналата година беше обявено за незаконно от Върховния съд на Обединеното кралство.

Вместо това то е вариация на съществуваща политика, при която на търсещите убежище се предлага финансова помощ, за да напуснат Великобритания и да заминат за родината си. Съгласно новия план обаче хората ще получат средствата, ако се съгласят да живеят в Руанда.

Планът на Великобритания да праща мигранти в Руанда ще струва над 600 млн. паунда

Планът на Великобритания да праща мигранти в Руанда ще струва над 600 млн. паунда

Разходите не спират да набъбват

Кевин Холинрейк, зам.-министър на бизнеса, заяви, че новата политика е добро разходване на публични средства, тъй като е по-евтина от разходите за издържане на мигранти във Великобритания, на които е било отказано убежище, но все още не са изведени от страната.

На десетки хиляди мигранти във Великобритания е отказано убежище, но те не могат да напуснат територията ѝ, тъй като на правителството не е позволено да връща хора в страна във война страна или в такава с проблеми с човешките права.

"Така че 3000 паунда, разбира се, това са много пари, но въпреки това струва много пари, за да задържим хора в Обединеното кралство, които неуспешно искат да получат убежище", посочи Холинрейк.

Премиерът Риши Сунак инвестира огромно количество политически капитал в обещанието да пресече наплива на мигранти, които пристигат без разрешение на южното крайбрежие на Англия с малки надуваеми лодки.

ООН дълбоко се тревожи от плана на Лондон да изпраща мигранти в Руанда

ООН дълбоко се тревожи от плана на Лондон да изпраща мигранти в Руанда

Схемата рискува да нанесе "сериозен удар срещу правата на човека"

Съгласно този план правителството иска да изпрати хиляди бежанци в Руанда. Миналата година обаче Върховният съд постанови, че политиката е незаконна, тъй като би нарушила британските и международните закони за правата на човека.

В опит да преодолее съпротивата на съдилищата, правителството на Сунак прокарва законодателство през парламента, което ще блокира по-нататъшни правни предизвикателства, като обяви Руанда за безопасна страна за търсещите убежище.

Понастоящем Руанда има капацитет да приема няколкостотин мигранти от Великобритания годишно, посочи британското правителство и добави, че капацитетът може да бъде увеличен.

Сунак изрази надежда първите полети за депортиране да започнат през следващите няколко месеца - преди националните избори, очаквани през втората половина на тази година - за да може да изпълни обещанието си да "спре лодките".

Планът на Сунак за мигрантите претърпя поражение в Камарата на лордовете

Планът на Сунак за мигрантите претърпя поражение в Камарата на лордовете

Законопроектът ще се разглежда отново в сряда