Противоречивият план на британското правителство за изпращане на мигранти в Руанда може в крайна сметка да струва повече от 600 милиона паунда за депортиране на 300 бежанци. Това съобщи надзорният орган на парламента, цитиран от "Ройтерс".

Съгласно политиката, обявена за първи път през 2022 г., търсещите убежище, които пристигат на южното крайбрежие на Англия с малки надуваеми лодки, ще бъдат изпращани в Руанда. До момента обаче никой не е бил депортиран поради продължаващи правни затруднения.

Правителството предвижда да изпрати хиляди хора в източноафриканската страна, въпреки че не е ясно какъв ще бъде капацитетът за прием там.

По данни на Националната одитна служба в допълнение към 220-те милиона паунда, които Великобритания вече е изплатила на Руанда, правителството се е съгласило да осигури допълнителни 150 милиона паунда през следващите три години, както и още 120 милиона паунда, след като първите 300 мигранти бъдат депортирани.

ООН дълбоко се тревожи от плана на Лондон да изпраща мигранти в Руанда

ООН дълбоко се тревожи от плана на Лондон да изпраща мигранти в Руанда

Схемата рискува да нанесе "сериозен удар срещу правата на човека"

Освен това британското правителство ще трябва да плати на Руанда допълнителни 150 874 паунда за покриване на разходите за всяко презаселено лице, уточнява надзорният орган в най-подробната финансова оценка на плана досега.

Когато се вземат предвид други разходи, като полети, полицата ще надхвърли 600 милиона паунда (760 милиона долара).

Премиерът Риши Сунак защити политиката, която според правителството ще възпре мигрантите, прекосяващи Ламанша. Разноските за настаняване на чакащите решение за убежище възлизат на около 8 милиона паунда на ден.

"Сегашната ситуация е неустойчива и несправедлива", заяви Сунак и добави, че схемата за Руанда е "инвестиция, която си струва".

Националната одитна служба посочва, че правителството може да активира клауза за прекъсване, която ще влезе в сила след три месеца, но предишни плащания към Руанда няма да могат да бъдат възстановени и Лондон ще трябва да изпълни бъдещи плащания, свързани с депортирани лица.

Съдът в Страсбург предупреди Великобритания да се съобразява с решението за Руанда

Съдът в Страсбург предупреди Великобритания да се съобразява с решението за Руанда

Лондон заплаши да пренебрегне разпореждането на ЕСПЧ по казуса

Органът за наблюдение на разходите посочи, че правителството е признало, че това е "високорискова и нова политика" и окончателната цена ще зависи от броя на депортираните лица.

Миналата година Върховният съд на Великобритания постанови, че схемата е незаконна, тъй като би нарушила британските и международните закони за правата на човека поради недостатъци в системата на Руанда.

Въпреки решението на съда и нарастващите разходи Сунак обеща да не отказва от плана и в опит да блокира по-нататъшни правни предизвикателства правителството прокарва законодателство през парламента, съгласно което Руанда да бъде обявена за безопасна страна.

Великобритания плати на Руанда още 100 млн. паунда по спорната схема за мигрантите

Великобритания плати на Руанда още 100 млн. паунда по спорната схема за мигрантите

Лондон вече отпусна 140 млн. паунда на източноафриканската страна

Сунак е инвестирал огромни количества политически капитал в плана и се надява, че ако полетите за депортиране започнат преди изборите, очаквани по-късно тази година, това ще даде тласък на неговата Консервативна партия, която изостава сериозно в проучванията на общественото мнение.

Голям брой мигранти, които пристигат във Великобритания, твърдят, че бягат от войни и малтретиране от Близкия изток, Африка и Южна Азия и повечето получават статут на бежанци.

Британското правителство обаче посочва, че около 90% от пътуващите са мъже и много от тях са икономически мигранти, а не истински бежанци. От началото на годината 2255 мигранти са пристигнали на Острова с малки лодки.