Британският премиер Риши Сунак спечели първото гласуване в горната камара на парламента за неговото законодателство за съживяване на плана за изпращане на търсещи убежище в Руанда, въпреки че законодателите прекараха часове, атакувайки законопроекта като неетичен и неосъществим, предава Ройтерс.

Съгласно плана за Руанда, който все още не е изпълнен, търсещите убежище, които пристигат на южното крайбрежие на Англия с малки надуваеми лодки, ще бъдат изпращани да живеят в Руанда.

След повече от шест часа дебат в понеделник членовете на Камарата на лордовете, съставена предимно от бивши политици и правителствени служители, отхвърлиха поправка, която щеше да отмени законодателството с 206 гласа срещу 84.

Законодателството след това премина така нареченото второ четене без официално гласуване, което означава, че сега предстои подробното му разглеждане.

В Камарата на лордовете архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, духовният лидер на глобалната англиканска общност, предупреди, че правителството "води нацията по вреден път" и че законът е "вреден за репутацията на тази страна".

Въпреки че имаше широко осъждане на плана, основната опозиционна партия не беше склонна да гласува против законодателството на този етап поради опасения, че законодателите могат да превишат конституционната си роля, като гласуват против законопроект, одобрен от избираемата Камара на общините, а по-скоро се съсредоточи върху внимателното му разглеждане.

Тъй като неговата Консервативна партия изостава в проучванията на общественото мнение преди изборите, очаквани по-късно тази година, Сунак инвестира политически капитал в споразумението с Руанда с надеждата, че това ще му позволи да изпълни обещанието да "спре лодките".

Повече от 1000 търсещи убежище са пристигнали във Великобритания на малки лодки досега тази година, като повече от 300 са пристигнали само през уикенда.

Великобритания вече е платила на Руанда около 240 милиона паунда (305 милиона долара), за да приеме търсещите убежище, но досега това споразумение не е реализирано поради правни предизвикателства.

Съдът в Страсбург предупреди Великобритания да се съобразява с решението за Руанда

Съдът в Страсбург предупреди Великобритания да се съобразява с решението за Руанда

Лондон заплаши да пренебрегне разпореждането на ЕСПЧ по казуса