Броят на мигрантите, пристигнали нелегално във Великобритания с малки лодки през 2023 г., е 29 437. Това показват временните правителствени данни, цитирани от Ройтерс. Броят им е с около 36% по-малко в сравнение предходната година.

През 2022 г. рекордните 45 775 души бяха засечени да пристигат с малки лодки до южните плажове на Англия, след като са извършили опасното пътуване през Ламанша, един от най-натоварените морски пътища в света.

Британският премиер Риши Сунак превърна спирането на лодките в един от петте си най-важни приоритета. Той се опита да съживи плана за изпращане на нелегалните мигранти в Руанда.

Великобритания харчи повече от 3 милиарда паунда годишно за обработка на молби за убежище, като разходите за настаняване на мигранти, чакащи решение в хотели и други места за настаняване, възлизат на около 8 милиона паунда на ден. Броят на нерешените молби за убежище, чакащи решение, достигна 134 000 през юни, като броят на кандидатите е най-високият от две десетилетия.

Министерството на вътрешните работи, заяви, че правителството е изпълнило ангажимента, поет от Сунак през декември 2022 г., за изчистване на нерешените 92 000 случая на убежище до края на 2023 г. Повече от 112 000 случая на убежище са били обработени през 2023 г.

Британските депутати все пак подкрепиха плана за изпращане на мигранти в Руанда

Британските депутати все пак подкрепиха плана за изпращане на мигранти в Руанда

Риши Сунак избегна поражение в парламента по ключовия законопроект