Опитът на британския премиер Риши Сунак да върне основния си миграционен план за депортиране на бежаци в Руанда претърпя нов удар днес, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че законодателите от неговата партия заявиха, че планираният извънреден закон не е достатъчно строг.

Миналия месец Върховният съд на Великобритания обяви за незаконна схемата на правителството за депортиране на хиляди мигранти в Руанда с мотива, че източноафриканската държава не може да се счита за безопасна трета страна.

В отговор Сунак се споразумя за нов договор с Руанда и предложи извънредно законодателство, предназначено да отмени вътрешните и международните закони за правата на човека, които биха осуетили депортации.

Утре парламентът ще проведе първо гласуване на законодателството.

Великобритания плати на Руанда още 100 млн. паунда по спорната схема за мигрантите

Великобритания плати на Руанда още 100 млн. паунда по спорната схема за мигрантите

Лондон вече отпусна 140 млн. паунда на източноафриканската страна

След като проучиха предложения нов закон обаче, депутатите от Консервативната партия на Сунак заявиха, че той не стига достатъчно далеч и предоставя само "частично и непълно решение" на проблема с депортациите, спрени от правни предизвикателства.

"Цялостното разрешаване на въпросите, повдигнати от този анализ, би изисквало много значителни изменения и окончателният законопроект ще изглежда много по-различно", посочва се в правно становище на комисия "Звездна камара" от висши депутати от Консервативната партия.

За правителството на Сунак, който се бори да съживи слабата икономика на Великобритания и силно изостава от основната опозиционна партия в проучванията на общественото мнение, политиката за Руанда се превърна в решаващ въпрос, въпреки че правистите предупредиха, че планът няма да проработи.

Съдът окончателно отряза Сунак да праща мигранти в Руанда

Съдът окончателно отряза Сунак да праща мигранти в Руанда

Промяна в позицията е възможна, ако властите коригират плана

Поражение на гласуването утре ще бъде тежък удар за схемата и ще отслаби сериозно позициите на Сунак, след като консерваторите вече изостават от опозиционната Лейбъристка партия с около 20 пункта в проучванията на общественото мнение.

"Оставаме уверени в нашия подход, той е както правилният, така и единствен подход и сме уверени, че депутатите ще го разгледат внимателно, но ще се съгласят с нашата позиция", заяви по-рано говорителят на Сунак.

"Продължаваме да слушаме внимателно депутатите, уверени сме, че това е най-строгият вариант на законодателство, което ще ни позволи да спрем лодките".

Критиците в неговата партия обаче обрисуваха мрачна картина на шансовете за успех на законодателството, въпреки че не уточниха дали ще отхвърлят законопроекта.