Британският премиер Риши Сунак призова депутатите от Консервативната партия да се обединят зад плана му за изпращане на мигранти в Руанда, съобщава "Ройтерс".

Апелът му идва след раздор, който отново разкри дълбоките разделения в неговата партия.

Сунак е изправен пред най-голямото предизвикателство в управлението си до момента, тъй като се опитва да попречи на депутатите от дясното крило на партията да се противопоставят на искането Великобритания да напусне международните договори, за да определи своя собствена миграционна политика.

Вчера неговият министър по миграцията подаде оставка и Сунак е изправен пред въпроса дали може да прокара ключовата си политика чрез гласуване в парламента. Някои депутати от Консервативната партия заявиха, че Сунак може да се изправи пред предизвикателство за лидерство, тъй като партията остава далеч назад в социологическите проучвания преди изборите, очаквани следващата година.

Великобритания не се е отказала да праща мигранти в Руанда

Великобритания не се е отказала да праща мигранти в Руанда

Британският вътрешен министър е на посещение в африканската страна

На пресконференция на "Даунинг стрийт" британският премиер посочи, че законодателството удовлетворява почти всички критики от страна на колегите му, но ако правителството отиде по-далеч в пренебрегването на закона за правата на човека, Руанда ще се откаже от споразумението. Той призова за подкрепа на законопроекта.

Въпреки че според Сунак законопроектът ще сложи край на правните спорове относно политиката, експерти заявиха, че е вероятно той да се сблъска с допълнителни съдебни предизвикателства, което поставя под съмнение изпълнението на целта му за начало на полетите до пролетта - две години, след като политическото решение беше обявено за първи път.

Проектозаконът идва три седмици след като Върховният съд на Великобритания постанови, че Руанда не е безопасно място за изпращане на мигранти, пристигащи с малки лодки на южното крайбрежие на Англия, и че планът би нарушил британското и международното право.

Схемата за Руанда е в центъра на стратегията на правителството за възпиране на нелегалната миграция. Решението на съда нанесе сериозен удар на Сунак, който се бори да съживи слабата британска икономика и силно изостава от основната опозиционна Лейбъристка партия в проучванията на общественото мнение.

Съдът поряза Великобритания - депортациите на мигранти в Руанда са незаконни

Съдът поряза Великобритания - депортациите на мигранти в Руанда са незаконни

Удар по обещанието на премиера Риши Сунак да пресече наплива през Ламанша

Сега Сунак ще се опита да прокара законодателството през парламента, но уточни, че няма да го направи на вот на доверие в правителството си в опит да засили подкрепата на партията. Загубата на вот на доверие може да доведе до национални избори.

Законопроектът беше внесен в Камарата на общините днес, като първото гласуване трябва да се проведе на 12 декември.

Някои членове на парламента от Консервативната партия посочиха, че за първи път, откакто Сунак встъпи в длъжност преди година, има възможност той да се изправи пред лидерско предизвикателство.

Един от консерваторите, който неохотно подкрепя плана за Руанда, заяви, че последната година е показала, че колегите му могат да бъдат безмилостни при отстраняването на борещ се премиер.

"Имам усещането за дежавю", отбеляза той.

Лондон плаща по 169 хил. паунда за всеки депортиран мигрант в Руанда

Лондон плаща по 169 хил. паунда за всеки депортиран мигрант в Руанда

Оценката включва разходи за търсещите убежище, полети и придружаване, както и обработка и съдебни разноски