Бруней днес прие нов наказателен кодекс, основан на шериата, който включва тежки наказания, съобщава АП.

Малката страна от Югоизточна Азия, която е първата в района, приела шериата, вече позволява налагане на наказания като ампутация при кражба и убийство с камъни при прелюбодейство.

Повечето от наказанията могат да бъдат прилагани и на хора, които не изповядват Исляма - 1/3 от живеещите там 440 хиляди души.

Султан Хасанал Болкия въведе закона като „велико постижение" за Бруней.

Решението да се приложи наказателният кодекс на шериата не е за забавление, а е подчинение пред Аллах както е написано в Корана", каза той в реч вчера, на която обяви първата фаза от прилагането на ислямското право.

От днес гражданите на Бруней могат да бъдат глобявани или вкарвани в затвора от ислямски съдилища при извършване на следните престъпления: при неучастие в петъчните молитви, бременност без брак, пропагандиране на други религии и непристойно поведение.

По-тежките наказания ще бъдат включени постепенно през следващите две години. Те включват: бичуване, ампутация на крайници и пребиване с камъни за престъпления като кражба, прелюбодейство и содомия.

Human Rights Watch обяви, че това е „огромна стъпка назад за човешките права" в Бруней, допълвайки, че се налагат брутални средновековни наказания, които нямат място в XXI век.

Султанът заяви, че не очаква международната общност да приеме закона, но призова да уважава решението на Бруней.

Страната е много консервативна. Забранен е алкохолът, а ислямски съдилища вече управляват семейните дела.

Обаче като цяло интерпретациите и практиките на Исляма в Югоизточна Азия са по-либерални от някои части в Близкия изток и Южна Азия.