Основните политически партии в Европейския парламент правят безпрецедентен опит да блокират вероятния избор на американския президент Доналд Тръмп за посланик на САЩ в Европейския съюз, определяйки го като "враждебен и отмъстителен", пише "Гардиън".

В изненадващ ход, който застрашава да предизвика голям дипломатически скандал, лидерите на групите на консерваторите, социалистите и либералите в Европарламента са написали писмо до Европейската комисия и Европейския съвет с настояване да отхвърлят назначаването на Тед Малоч.

Малоч, бизнесмен, който яростно подкрепяше излизането на Великобритания от Общността преди провеждането на референдума през миналия юни, се твърди, че е бил интервюиран за поста от Тръмп.

Когато наскоро бил запитан от БиБиСи защо се интересува от позицията в Брюксел, Малоч отвърнал доста скандално: "Преди заемах дипломатически пост, където помогнах за разпадането на Съветския съюз. Така че може би има и друг съюз, който се нуждае от малко обуздаване."

Той също така заявил, че Тръмп не бил привърженик на Европейския съюз, определяйки го като "наднационален и неизбран" и нападнал председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Г-н Юнкер беше много адекватен кмет на някакъв град в Люксембург, и може би той трябва да се върне и да заеме този пост отново", отбелязал той.

Манфред Вебер, който е лидер на дясноцентристката Европейска народна партия и съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, и Ги Верхофстад, който ръководи групата на либералите в Европейския парламент, обвиниха Малоч във "възмутителна злост" към "ценностите, които стоят в основата на Европейския съюз".

В писмо, до което "Гардиан" са се добрали, Вебер и Верхофстад се обръщат към Юнкер и към председателя на Европейския съвет Доналд Туск: "През последните седмици Тед Малоч, вероятната номинация на американския президент Тръмп за нов посланик на САЩ в Европейския съюз, направи редица публични изявления, опетняващи ЕС. В тези изявления вероятният кандидат изрази амбицията си да "обуздае ЕС както е подпомогнал разпадането на Съветския съюз", красноречиво подкрепи разпускането на Европейския съюз и открито заложи на смъртта на общата валута в рамките на няколко месеца."

Писмо на лидера на групата на социалистите и демократите Джани Питела определя изявленията на Малоч като "шокиращи" и призовава институциите на ЕС да го третират като "персона нон грата".