Еврокомисарят по разширяването Оли Рен пристигна в Македония. Визитата му е с цел да инспектира осъществяването на реформите, препоръчани на страната от Брюксел по пътя й към еврочленството.

Македонските медии коментират, че основната цел на посещението на еврокомисаря е по-скоро да напомни на Скопие, че крайният срок за реализиране на препоръките от Брюксел изтича.

Оли Рен вече се срещна с президента на страната Георге Иванов, както и с премиера Никола Груевски. По време на разговорите с държавните лидери е обсъден напредъка на страната по осемте ключови точки, препоръчани от ЕК.

По думите на Рен Македония има едва два месеца срок, в който да пристъпи към осъществяването на препоръките.

По време на срещата си с Груевски, той е приветствал приетите промени в закона за администрацията и финансирането на партиите. Еврокомисарят обаче е изтъкнал като проблем за Скопие продължаващият конфликт с Гърция относно името на бившата югославска република.

Медиите коментират още, че основните надежди, които се очакват от визитата на Рен са свързани с определяне на дата за евентуалното й присъединяване на страната към Съюза. Македония получи статут на страна кандидат-членка през 2005 година.
Ако тази година не бъде определена дата за членство, това ще е четвъртата подред година, в която Скопие не получава зелена светлина.

Основният аргумент за забавянето на преговорите за интеграцията на Македония в съюза е  именно липсата на достатъчно напредък за осъществяване на поетите ангажименти пред Брюксел.

Визитата на Оли Рен в Македония е част от балканската му обиколка. Вчера той посети Сърбия, като коментира, че Белград е направилмного голяма крачка към ЕС.

Втората визита на Рен беше в Черна гора. Там на специална церемония в Подгорица той връчи на премиера Мило Джуканович въпросника за присъединяването на държавата към ЕС.

Документът съдържа 2178 въпроса във всички области, които ще засегнат преговорите между Брюксел и Подгорица.