Европейската комисия харчи годишно близо 2 млрд. евро /4 млрд. лева/ за пропаганда на собствените си успехи.

Това съобщава kafene.net, като цитира полското списание Czas.

Списанието съобщава, че само за табелки, на които да се изписва, че даден проект е финансиран с пари на ЕС всяка година се изразходват повече от 8 млн. евро.

В същото време, британският Telegraph информира, че европейските бюрократи харчат милиони евро на данъкоплатците за скъпи и доста спорни проекти.

Брюксел е отпуснал 1.6 млн. евро /3.2 млн. лева/ за проект на университета Оксфорд за "дефиниране на Бог", сочат данни на британския Съюз на данъкоплатците.

С такава сума е финансиран и "интерактивен тематичен парк за вулканите" в Западна Унгария.  Той ще бъде изграден в Селдомолк в подножието на вулкан, който не е изригвал от 6 млн. години.

Други примери за разхищения, посочени от вестника, са 99 000 евро за проект за насърчаване на талантите в тангото във Финландия, 123 000 евро са отпуснати за изследване защо възрастните актриси получават все характерни "стереотипни" роли.

Полското списание от своя страна посочва, че повече от 20 млн. евро се отпускат от ЕК за насърчаване на радиостанции от ЕС, които пропагнадират успехите на блока.

Списанието поставя под въпрос повечето проучвания на статистическата служба Евробарометър, тъй като те са финансирани с пари на ЕК.

Според изданието, това финансиране означана, че службата предоставя винаги данни, които са изгодни за бюрократите в Брюксел.