Европейската комисия разкритикува остро премиера на Словения за лични онлайн атаки срещу журналисти, съобщаващи за влошаване на върховенството на правото в неговата страна, която поема ротационното председателство на ЕС през юли, информира "Франс прес".

"Не приемаме вредните думи, насочени към журналисти, и ги осъждаме", подчерта говорителят на комисията Ерик Мамер по време на медийна конференция ден след публикации в "Туитър" на словенския премиер Янез Янша.

Янша, десен политик и горд привърженик на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, първоначално обвини репортер на новинарския сайт "Политико" в пристрастност в история за неговата "кампания" срещу медиите, включително държавната новинарска агенция на Словения, която не се подчинява на поръчките на неговото правителство.

След това Янша публикува туитове, атакувайки журналисти, които защитават публикацията на "Политико", включително журналист от "Ню Йорк таймс", както и анализатори, които са говорили.

Мамер заяви, че Европейската комисия и нейната председателка Урсула фон дер Лайен са много ясни: "Ние осъждаме всякакви обиди или атаки срещу журналисти, не бихме мечтали да го правим тук, в Брюксел, и със сигурност не очакваме други да се отдадат на тези видове практики."

Той обаче отбеляза, че комисията не може официално да направи забележка на Янша заради "туит".

"Не можем да открием процедура за нарушение въз основа на една лична обида или коментар", каза той.

Инцидентът въпреки това е смущаващ за комисията.

Словения ще поеме ротационното председателство на ЕС за шест месеца от юли, което ѝ дава правомощието да определя дневния ред на Общността.

Спорът подхранва също така нарастващия дискомфорт от подкопаването на демократичните норми в източните страни членки, включително Унгария и Полша, където независимостта на съдиите и медиите са застрашени.

Комисията издаде "известия за нарушение" във връзка с тези нарушения и Европейският съд уважи няколко жалби. Но те не направиха много, за да променят политическата посока на съответните правителства.

Мамер каза, че комисията разполагала с други инструменти "да гарантира, че свободата на медиите е гарантирана навсякъде в ЕС", включително чрез доклади за мониторинг на условията в медиите и финансиране от ЕС за журналисти.