Европейската комисия е засилила критиките си срещу правителството на Полша във връзка със зачитането на върховенството на закона и е издала още препоръки на Варшава да уреди проблемите си, съобщава "Асошиейтед прес".

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс коментира, че ЕС нямало да се откаже от този проблем, докато полското правителство не обърне внимание на въпросите относно независимостта на съдебната система на страната и други проблеми, възприемани като отстъпление от фундаменталните политически права.

"Смятам, че това е съществено предизвикателство пред върховенството на закона в Полша, а върховенството на закона е основата, върху която е изградена цялата европейска структура", коментира Тимерманс по време на пресконференция в Брюксел.

"Ние се изпитваме силно, силно чувство на солидарност с полския народ, който заслужава, като всички европейци, да има независима съдебна система, да има пълно разделение на властите в страната си", допълнил той.

Новото предупреждение от Брюксел дойде, докато острият политически сблъсък в Полша се ожесточи, след като политици от опозицията се зарекоха да продължат протестната демонстрация в сградата на парламента през предстоящите коледни и новогодишни празници.

Същността на проблема е дали популистката и националистическа управляваща партия "Право и справедливост" предприема курс към авторитаризъм и подкопава демократичните институции.

Гжегож Счетина, който е председател на опозиционната партия "Гражданска платформа", изтъкна, че протестиращите депутати ще останат в сградата на парламента до 11 януари, когато парламентът ще възобнови работата си след ваканцията по празниците. Те протестират срещу действията на "Право и справедливост", които те смятат за недемократични.

Междувременно Ярослав Качински, влиятелният председател на "Право и справедливост", коментира, че поведението на разбунтувалите се депутати било от "криминален характер" и ги призова да спазват закона.

Същевременно Качински заяви, че искал помирение с опозицията, пожела на опонентите си весели празници и обяви: "Ние ценим мнението на опозицията; това е солта на демокрацията."