Европейската комисия предалага да се създадат представителства на Карибите, на Балканския полуостров, в региона на Индийския океан и Западна Африка.

Целта е тези служби да оказват помощ и съдействие на европейските граждани в случай на природно бедствие или трагедия от друг вид, когато родната им страна няма представителство на място.

Четирите пилотни представителства са избрани заради високата посещаемост от европейски граждани, малкия брой национални представителства и присъствието на делегации на Еврокомисията.

В предложението е записано, че създаването на общи служби ще помогне да се опростят функциите и да се съкратят разходите в дипломатическите структури на страните членки.

Мерки за създаването на обща европейска дипломатическа служба бяха заложени в проекта за конституция, който бе отхвърлен във Франция и Холандия.

Според европейските регламенти всеки гражданин на ЕС, който пътува в страна извън съюза, където родната му страна не е представена, има право да получи помощ от дипломатическо представителство на всяка друга държава членка на ЕС.

Според проучване на Евробарометър от ноември 39 на сто от европейските граждани предпочитат помощ от собствената си страна. Една пета от запитаните са доволни от сегашното положение, когато могат да потърсят помощ от службата на друга страна.

Само 23 на сто обаче са наясно с правата си зад граница и администрацията подготвя кампания чрез информационни материали, които ще се разпространяват на летища, пристанища и гари.