Парламентът в Брюксел обмисля нови правила и налагане на по-строг контрол на електрическите тротинетки и велосипеди за споделено пътуване, като въведе специални зони за паркиране, ограничения на скоростта и глоби, ако превозните средства се изхвърлят на улицата, предаде БГНЕС.

Арно Верстреете, лидер на "Зелените" в парламента, представи план за по-строги правила с подкрепата на управляващите партии в парламента. Очаква се той да бъде гласуван в началото на 2022 г.

"Това по-ясно законодателство ще ни помогне да направим общественото пространство по-безопасно за всички потребители", каза Верстрате. Приемането на новото законодателство ще задължи властите да създадат специални места за паркиране.

Пиян германец с тротинетка вилня по магистрала

Пиян германец с тротинетка вилня по магистрала

Той казал на полицията, че "се е озовал на магистралата случайно"

Според предложенията хвърлените на тротоарите или на платното тротинетки ще бъдат конфискувани, а собственикът им - глобен. Ако желае той, може да прехвърли глобата върху шофьора.

Ограничение на скоростта пък ще бъде наложено и в пешеходните зони. Ако водачът иска да се движи по-бързо от 6 километра в час, той ще трябва да кара тротинетката извън пешеходна зона.

Електрическите скутери доведоха до голям брой произшествия откакто бяха въведени в белгийската столица.