Само 10 дни преди парламентарните избори във Великобритания, Брюксел публикува два документа, които ще засегнат всеки човек, живеещ в Обединеното кралство през следващите години, пише "Гардиън".

В документите се излагат най-подробните позиции досега на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние относно предстоящите преговори по развода с Великобритания.

В двата документа Общността дава допълнителни подробности относно позицията си по размера на сумата, която ще струва развода между двете страни и правата на гражданите.

Нито британският премиер и председател на Консервативната партия Тереза Мей, нито председателят на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин споменаха директно темата по време на 90-минутния телевизионен дебат снощи.

И двамата партийни лидери обявиха, че ще осигурят добра сделка, без да се впускат в детайли по въпросите, по които Брюксел вече взе позиция.

Брекзитът - разменна монета за вота

Брекзитът - разменна монета за вота

Мей май се оттегля, а Корбин търси споразумение

Безмълвната реакция може да бъде обяснена отчасти с обстоятелството, че текстовете бяха публикувани без никакви фанфари, когато страната все още се тресеше от терористичната атака в Манчестър.

Освен това документите на ЕС не съдържат изненади.

10-страничният документ относно сметката не поставя конкретна цена за развода.

Относно правата на гражданите ЕС изяснява по-подробно защитните мерки, които иска да гарантира за близо 5 млн. души от грешната страна на Брекзит - 3,5 млн. граждани на ЕС във Великобритания и 1,2 млн. британци на континента.

Провокирайки твърдите привърженици на Брекзит във Великобритания, документът подчертава, че Съдът на Европейския съюз трябва да има пълна юрисдикция за решаване на спорове относно правата на гражданите, докато Европейската комисия трябва да разполага с пълни правомощия да следи дали Великобритания спазва сделката.

Дипломати от 27-те останали страни членки на ЕС ще обсъждат документите днес и в четвъртък без Великобритания и биха могли да внесат промени в тях. Още политически документи се очакват през следващите дни, включително един за Съда на ЕС.

ЕС обеща да публикува основните документи по Брекзит, решение, което е както обещание за прозрачност, така и тактика за водене на преговорите, отбелязва британското издание.