Европейският съюз преглежда различни начини да гарантира, че Украйна ще има стабилни доставки на природен газ тази зима и няма да бъде изложена на каквото и да е намаляване в руските доставки. Това обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс"

Тя уточни, че реверсивните газови потоци биха могли да дойдат от Словакия, която от септември 2014 г. има интерконектор с Украйна.

"Комисията, заедно с украински експерти, проучва в момента различни сценарии, за да осигури достатъчно доставки за Украйна", посочи Фон дер Лайен в изявление заедно с президента на Украйна Володимир Зеленски.

"Ние също така ще работим в тясно сътрудничество с вас... за увеличаване на капацитета за доставка на газ, идващ от страните членки на Европейския съюз. А това включва и възможността да се работи по договорености за реверс на потока на допълнителен газопровод от Словакия", допълни тя.

Украйна беше домакин на лидерите на ЕС за среща на високо равнище в Киев, където двете страни също така подписаха споразумение за авиацията.

Срещата се състоя в момент, когато Украйна лобира пред своите западни съюзници да накажат Русия за опита на Москва да използва доставките на газ като оръжие срещу Европа.

Украйна е разочарована от Унгария заради договора с "Газпром"

Украйна е разочарована от Унгария заради договора с "Газпром"

Ще отговорим подобаващо, заричат се в Киев

Енергийни опасения също така предизвикаха двустранна кавга между Украйна и нейната съседка от ЕС Унгария миналия месец, след като Будапеща подписа ново дългосрочно енергийно споразумение с Русия, което извади Украйна като транзитна страна. Споразумението също така поставя под въпрос способността на Украйна да получава реверси потоци от руски газ от Унгария.

Украйна иска ЕС да разследва споразумението, като твърди, че то може да нарушава правилата на ЕС в областта на енергетиката, а също така иска Европа и САЩ да блокират стартирането на руския газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия, който също намалява нуждата на Москва да транспортира газ през Украйна.

ЕС подкрепи Украйна в конфликта ѝ с Москва след анексирането от Русия на полуостров Крим през 2014 г. и избухването на сражения между украински войски и подкрепяни от Русия сепаратисти в източната област Донбас.

Ала Брюксел призова Украйна да ускори вътрешните си реформи и да се справи с корупцията в замяна на подкрепа.

Транзитът на руски газ през Украйна за Унгария е спрян

Транзитът на руски газ през Украйна за Унгария е спрян

Украйна е лишена от възможности