Ръководителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов в интервю за британското издание Economist каза, че вълната от атаки с дронове по Русия има три основни цели: да изтощи руските системи за противовъздушна отбрана, да извади от строя военно-транспортни самолети и бомбардировачи и да повреди военни производствени съоръжения, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Освен това ударите с дронове имат и психологическа цел. "Да сеят безпокойство сред населението и да нарушат икономическите процеси в Русия. Затварянето на големи летища в Санкт Петербург и Москва, например, се превърна почти във всекидневие", каза той.

Ударите по руска територия не правят Украйна агресор, отбеляза Буданов, тъй като Киев не нарушава правилата на войната. "Никой не вярва, че Великобритания или САЩ са били агресорите във Втората световна война, въпреки че са бомбардирали германска територия", добави той.

Относно темповете на украинската контраофанзива Буданов каза, че трябва да се тревожи Русия, а не Украйна.

"Първата отбранителна линия на най-важната южна ос в Запорожие вече е пробита на места, което означава, че операцията по прекъсване на сухопътните пътища между Русия и Крим може да се проведе още преди настъпването на зимата", обясни Буданов.

Той твърди, че Русия вече е разположила допълнителни резерви, които не е планирала да разположи до края на октомври.

"Противно на това, което Руската федерация декларира, тя няма абсолютно никакъв стратегически резерв", подчерта шефът на украинското разузнаване.

Според него 25-а руска общовойскова армия, дислоцирана на източния фронт около Лиман и Купянск, разполага само с 80% от личния състав и 55% от необходимата техника.

Шефът на разузнаването каза, че Украйна подготвя отговор на възможни нови руски атаки срещу украинска инфраструктура през зимата.

"Нека започнат. Ще получат и отговор".

Киев: Повече дронове, повече атаки и по-малко руски кораби

Киев: Повече дронове, повече атаки и по-малко руски кораби

"Това е сигурно", каза министърът на цифровата трансформация Михайло Федоров