Унгарци оставиха 300 чифта износени обувки на брега на река Дунав в Будапеща в памет на жертвите, загинали по време на руската бомбардировка над театъра в Мариупол от 16 март.

В публикация във Фейсбук организаторите на мемориала съобщават, че обувките са били поставени в близост до съществуващия мемориал "Обувки на брега на Дунав", който е посветен на избиването на унгарските евреи по време на Втората световна война.

Мариупол има нужда от пълна евакуация

Мариупол има нужда от пълна евакуация

Русия използва основно ракети от разстояние, за да не застрашава самолетите си

"Хората в Европа трябва да предприемат всички възможни и невъзможни мерки, за да сложат край на тази трагедия. Докато това се случи, тук ще се появят нови обувки", написаха организаторите на протестите.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба описа чувствата си на благодарност към организаторите на мемориала в публикация във Facebook и заяви, че активистите са били вдъхновени от речта на украинския президент Володимир Зеленски по-рано тази седмица на срещата на върха на ЕС, в която той споменава мемориала на унгарските евреи.

Франция готви операция за евакуация на цивилни от Мариупол

Франция готви операция за евакуация на цивилни от Мариупол

В координация с Турция и Гърция...

Кулеба добави: "Историята се повтаря точно сега, пред очите ни. Ето защо не е достатъчно да съчувстваме сега, а трябва да докажем с конкретни дела, че наистина "Никога повече"."