Поддръжниците на Мир Хосеин Мусави планират нови демонстрации в Техеран, протестирайки срещу смятаните за фалшифицирани президентски избори в Иран.

Планираното шествие идва след среднощните нападения в университетските общежития в няколко ирански градове и ареста на двама прореформисти.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей призова за спокойствие и прекратяване на бунтовете. Никой да не предприема никакви действия, които биха могли да създадат напрежение, предупреди аятолахът.

Припомняме, Махмуд Ахмадинеджад беше преизбран миналата седмица с близо две трети от гласовете на избирателите.

Протестите започнаха след приключване на изборите с големи демонстрации в Техеран и сблъсъци между протестиращи и силите за сигурност. 8 души бяха убити.

Последните опозиционни демонстрации се очакват да преминат през центъра на Техеран.

Тежки рестрикции бяха наложени върху работата на чуждестранните новинарски организации. На репортерите не е позволено да отразяват неправомерните събирания  на хора или да се движат свободно в Техеран.

По последна информация на местна демонстрация в столицата Техеран е стреляно по участници. Най-малко един е загинал няколко са ранени Според съобщенията на ирански медии стрелбата е открита от силите за охрана на обществения ред. Според очевидци демонстриращите са повече от милион.

Двама прореформистки издатели на вестници, активист и журналист, са били арестувани тази сутрин, съобщава БиБиСи

Близо 100 души бяха задържани в неделя след като бяха разбрани резултатите от изборите. Много от тях вече са освободени.

Едни от най-активните в демонстрациите са студентите. Близо 120 преподаватели от Техеранския университет подадоха оставки и се включиха в протестите.