Бунтовници са нападнали камиони, превозващи цивилни в Южен Судан и са убили 21 души. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на информация от правителството. Насилието между съперничещите си сили - на лоялни до президента Салва Кир и бившия му вицепрезидент носят риск от въвличането на страната отново в гражданска война.

Мисията на ООН в Южен Судан заяви в свое съобщение днес, че е получила данни за ужасяващо насилие, извършено срещу цивилни и призова и бунтовниците, и правителствените командири да контролират силите си.

Правителството съобщи, че 22 цивилни са били убити, някои изгорени до смърт, а 20 са ранени, когато въоръжени нападнали от засада автомобилите им на пътя, свързващ град Йей със столицата Джуба в събота.

Официален представител от местните власти информира, че четири камиона са били нападнати и жертвите били запалени и застреляни. Той допълни, че нападението е извършено от опозиционното "Народно Движение за освобождение на Судан", бунтовническото движение на бившия вицепрезидент Риек Мачар. Той допълва, че е потвърдена смъртта на 21 души, а около 20 пострадали са били приети в болница. Един от камионите е бил изгорен с жертвите вътре.

Военният говорител на опозиционното "Народно Движение за освобождение на Судан” отрече силите му да са извършили нападението и заяви, атаките им са насочени само срещу военни съоръжения. „Ние не възнамеряваме да вредим на цивилните или да ги убиваме”, подчерта той.